Az ametiszt tulajdonságai

ametiszt tulajdonságai

Az ametiszt csodálatos kristálya sokféle oldalról megközelíthető. ITT például részletesen írtunk az ametiszt jótékony hatásairól, mely nagyon fontos információ, ha életed részévé szeretnéd tenni azt a csodálatos gyógyító ásványt.

Az ametiszt tulajdonságai

Most pedig egy szintén nagyon fontos területet fogunk körül járni, hogy mik is az ametiszt tulajdonsagai. Hogyan is néz ki a valódi ametiszt, milyen fő jellemzői vannak és azok miért jellemzik őt? Ezen túl pedig cikkünkből megismerheted, hogyan tudod tisztántartani és feltölteni ametiszt csúcsaidat, ha maximálisan ki szeretnéd használni az ametiszt gyógyító hatását! Kezdjük először a kő fizikai és kémiai jellemzőivel!

Az ametiszt színe és kinézete

A valódi ametiszt nemcsak jótékony hatásai, de szépsége miatt is egy rendkívül közkedvelt kvarcváltozat. A bíbor számtalan áttetsző és félig áttetsző árnyalatában fellelhető- a világos és teljesen fakó lilától egészen az úgynevezett sötét ametisztig, mely sötét lila színben pompázik. Egy-egy ametsizt kő soha nem egységes színű- különböző árnyalatú és átlátszóságú sávok és területek váltják egymást a kőzet felszínén és belsejében egyaránt. Az ametiszt színe azonban a többi kristályhoz viszonyítva kifejezetten érzékenynek számít: hő hatására elszíneződhet és sárgás, barnás, vagy akár zöldes árnyalatot is kaphat. Már a napfény melegítő hatása is befolyásolhatja színét- hosszan tűző napon hagyva előfordulhat, hogy akár a sötét ametiszt is kifakul. Ennek pontos okát még a tudósok sem ismerik teljes bizonyossággal- azt feltételezik, hogy a valódi ametiszt lilás színét a rácsszerkezetébe épült vasionok adják- és ebben a szerkezetben hő hatására bekövetkezett változások eredményezik a színváltozást.

Ametiszt színe
Az ametiszt tulajdonságai

Az ametiszt kő tulajdonságai

A kő keménysége 7-es fokozatú a Mohs-skála alapján. Kémiai összetétele: SiO2, vagyis kvarc. Kristályszerkezete trigonális elrendeződésű. Fellelhető a világ több pontján, de legjellemzőbb előfordulási helyei: Brazília, Uruguay, Madagaszkár, Srí Lanka, USA.

Az ametiszt tulajdonságai azonban nem csak fizikai és kémiai szerkezetével írható le. A kőhöz rendelt fő csakrák a homlok és a korona csakra, mely lila színét is erről a kristályról kapta. A spirituális tudományok részletesen taglalják a kő jótékony hatásait a spirituális megvilágosodás útján. Az ametiszt jó hatással van a meditáció során, hiszen támogatja az önmagunkra hangolódás folyamatát, felerősíti az intuíciót és kitisztítja az elmét, hogy meg tudd hallani saját belső hangod. Az ametiszt spirituális hatásáról és az ametiszt kristály kulacs használatáról ITT tudsz részletesebben olvasni.

Gyakorta használják az ametisztet különféle önismereti úton segítőként. Ha érzed a hívást egy ilyen jellegű belső utazásra, abban nagy segítségedre lehet good vibes kristálypalackod. Az ametiszt lelki hatásairól és az ehhez is nagyszerűen használható ametiszt kristály kulacs működéséről ITT olvashatsz részletesebben.

Ametiszt tisztítása

Ha azonban már olvastad korábbi cikkeinket, esetleg már az ametiszt kulacs használó is vagy, fontos információkkal szolgál számodra jelen cikkünk az ametiszt tisztításáról és feltöltéséről.

Tisztítása a többi kristályhoz hasonlóan nem igényel hosszadalmas procedúrát. Ha hozzánk hasonlóan napi szinten használod ametiszt kristály kulacsod, akkor néhány naponta javasolt a palack üveg részét mosogatószeres szivaccsal átmosni. Az ametiszt csúcsot nem kell, hogy érje tisztítószer, bőven elegendő, ha vízzel átöblíted. Ha azonban szükségét érzed, nyugodtan átmoshatod mosogatószerrel is. A környezetünk és a kristály szempontjából is azt javasoljuk, hogy használj mindig környezetkímélő, természetes megoldást a mosogatáshoz. Ezek a szerek nincsenek rossz hatással a valódi ametiszt kőre, így nyugodtan használhatod őket a kristály kulacsod tisztítása során is, valamint a környezetet is kíméled.

ametiszt tulajdonságai
ametiszt tulajdonságai

Ametiszt feltöltése

Az ametisztet, hasonlóan a többi kristályhoz többféle képpen lehet feltölteni. Az első feltöltési mód a folyóvíz alá tartás és a kő ujjal való rövid idejű dörzsölése. Mi leginkább ezt a tisztítási módot szoktuk ajánlani, hiszen a kristály kulacsodat naponta többször feltöltöd vízzel, így ez egy könnyen és gyorsan kivitelezhető tisztítási forma, ráadásul egyszerűbben eszedbe is jut.

Ennek módja rendkívül egyszerű: csavard szét az ametiszt kristály kulacsod és fogd kézbe az ametiszt csúcsot. Hideg folyóvíz alatt valamelyik oldalát finoman kezdd el dörzsölni az ujjaddal. Eleinte csúszni fog a kő. Ismételd ezt a folyamatot addig, míg azt nem érzed, hogy elkezd „akadozni” az ujjad a kövön. Ehhez általában 5-10- szer elegendő végighúznod az ujjad az ametiszt csúcson.  Ha érzékeled ezt a változást, már készen is vagy! Ametiszt kristály kulacsodat összecsavarhatod és újra használatba veheted! Ezt a tisztítást érdemes hetente elvégezni. Az egész nem több, mint néhány perc, de a kristályod utána frissült erővel folytatja életét.

Választhatsz másféle tisztítási módot is (pl.: holdfény, vagy só), azonban a tűző napon való tisztítást semmiképp nem javasoljuk ametiszt kristálykulacs esetében! Az ametiszt csúcs ugyanis rendkívül fényérzékeny és ha hosszú ideig van kitéve a nap erős hatásának, színe kifakulhat.

Ápold nagy szeretettel és odafigyeléssel a kristály kulacsod és időtálló alkatrészeinek köszönhetően szinte bármeddig élvezheted jótékony hatását!

Good Vibes – Good Life

Kapcsolódó cikkek

boldog kapcsolat

A boldog kapcsolat titka

A boldog kapcsolat titka – hogyan teremts boldog emberi kapcsolatokat magad köré? Az emberi kapcsolatoknak sokféle felfogása létezik. Sok pszichológus, filozófus, orvos, közgazdász, politikus, jógaoktató

Tovább olvasom
Szerelem

Szerelem Valentin-napra?

Szerelem Valentin-napra – varázsolj valódi szerelmet az életedbe! Közeleg az év legszerelmesebb napja, a Valentin-nap és Te pedig egyedül vagy? Vagy lennének jelöltek, de nem

Tovább olvasom
A hegyikristály gyógyító hatása

A hegyikristály gyógyító hatása

A hegyikristály gyógyító hatása Önismereti, vagy spirituális utadon haladsz? Ezen az úton az összes kő közül talán a hegyikristály lehet a legnagyszerűbb kísérőd. Nem véletlen,

Tovább olvasom
Az ametiszt lelki hatásai

Az ametiszt lelki hatásai

Korábbi cikkeinkben már olvashattál az ametiszt legfontosabb tulajdonságairól, jótékony- és spirituális hatásairól. (ITT– ITT és ITT). Most nézzük meg az ametiszt lelki hatásait, vizsgáljuk meg,

Tovább olvasom